Titulní obrázek

Toyota Mark X 2013

Publikováno: 28.srpen 2013

Automobilka Toyota má pro modelový rok 2013 další novinku model Mark X. V základní podobě je v klasické koncepci s motorem vpředu a pohonem zadních kol. Pod kapotou se skrývá vidlicový šestiválec. Bohužel, vůz je určen jen pro japonský trh.

Slabší z nich má objem 2,5 l a výkon 203 kW (276 k), silnější pak 235 kW (319 k). Točivý moment přenáší vždy šestistupňová samočinná převodovka. Jedná se o klasický automat, který možná trochu neodpovídá evropské představě o vozu této kategorie. Mark X může být ale i čtyřkolkou. Rozměrově patří dle evropských zvyklostí vlastně do vyšší střední třídy, protože sdílí platformu s modelem Crown, respektive třetí generací i u nás dobře známého Lexusu GS, která se vyráběla do loňska.

Toyota zapracovala na podvozku a zlepšila ovladatelnost auta. Zároveň si ovšem zachovává řádnou dávku komfortu, takže došlo i k zlepšení odhlučnění. Kosmetické změny na karoserii představují „vykouslé“ přední světlomety, které nahradily dřívější „vlnky“ ve spodní části. Mají bixenonové výbojky a diody pro denní svícení. Maska chladiče je stále ozdobena chromovanými pásy tvořícími písmeno X, ale jejich design se změnil. Novou podobu dostaly také oba nárazníky a koncové světlomety.

Než si sjednáte pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla, porovnejte povinné ručení jednotlivých pojišťoven. Liší se jednak cenou, ale i výší limitů krytí, sazbami připojištění, přirážkami ke čtvrtletním platbám nebo slevami za sjednání přes internet. Nejlevnější povinné ručení sjednáte online.

V interiéru k žádné velké revoluci nedošlo, pouze materiály jsou kvalitnější a čalounění má nové barvy. Pokud japonský zákazník preferuje přece jen sport místo luxusu, nezvolí výbavy Premium, S či F, nýbrž model G's. Auto v této verzi má méně chromu a vypadá o dost agresivněji díky jiné masce i nárazníkům s mohutnými vstupy vzduchu. Uvnitř je kožený volant, obložení voliče transmise též a stejně jako sportovní sedadla má červené prošívání. Nechybí bílé podklady přístrojů a nějaký ten karbon. Upgradem prošel také podvozek, který dostal tvrdší tlumiče a pružiny a větší brzdy. Světlost klesla o 20 mm. Na motorech se ovšem nic nezměnilo, výkony jsou alespoň na papíře dostatečné. Základní model Mark X s vidlicovým šestiválcem 2,5 l stojí 2.440.000 jenů (přes 969 tisíc korun).